Skolios

När jag var 6 år, så gick jag på ett besök till min skolsköterska eller vad man nu kallar det. Min skolsköterska såg att jag hade en onormal stor krök på min rygg. Hon kollade upp det här, och bestämde sig sen för att skicka mig till sjukhuset eller liknande. Jag kommer inte riktigt ihåg men något sånt var det för jag fick då veta att jag hade skolios, med 32 grader. Jag fick min korsett ett kort tag efteråt, korsetten var jag tvungen att ha 20 timmar om dygnet. Denna korsett gjorde det svårt för mig att böja mig, t.ex kommer jag ihåg att det var svårt att leka i klätterställningen. Sen i somras blev jag fri från min korsett som jag kallar det, jag förstod det först inte själv. Sen efter ett tag förstod jag det, kommer fortfarande ihåg ryssningen som gick igenom kroppen när jag förstod att jag var fri! Det var kortfattad av min lilla historia...
 
För att ni förstå mer och jag inte ska säga fel så sökte jag på wikipedia om skolios och fick ner lite information... "Skolios är ett tillstånd då ryggraden är krökt i sidled, och roterad tredimensionellt". Alltså så kan man säga att ryggraden är formad som ett S för det mesta. Men kan ha en, två eller flera krökar av olika grader. Jag tror att det är runt 1-6 grader det är normalt. Men runt 10 grader är det skolios men tror inte man gör något åt det, fast vad vet jag? Iallafall är det lika många män som kvinnor som har 10 grader krök. 20 grader har kvinnor fem gånger fler än män. 30 grader har kvinnor tio gånger fler än män har. Under skoliosen gång är tonåren den gången den är som aggresivast, eftersom kroppen rör på sig kommer också ryggen göra den och det blir ännu större krökar. För att man ska kunna förhindra detta på ett bra sätt så har man som jag sagt tidigare en korsett som gör att ryggen kommer hållas inom en speciell... Vad ska jag säga... Inom en speciell krök om vi säger så. Korsetten kommer vara rak iallafall för det är vad man vill att ryggen ska bli. Korsetten kommer inte kunna göra ryggen rak utan den kommer bara finnas där medan man växer för att se till att inget går fel, eller det blir fel krökar eller större grader. 
 
Förlåt för alla stavfel som finns här... Texten är också skriven av mig, ingen annan. Det är såhär jag uppfattar skolios.